sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Ihminen ja kipu





Kipu pysäyttää, jähmettää, on terävää ja armotonta. Vatsaani on särkenyt enemmän ja vähemmän tässä parin viikon kuluessa. Muuten vatsa on oireillut jo vuoden kummalla turvotuksella. Särky ei ole suurta, mutta kokonaisvaltaista, sitä ei unohda. Välillä en tiedä, koska tämä alkoi ja välillä tuntuu kuin näin olisi aina. On olemassa myös kivuttomia hetkiä. Kipu saattaa johtua helikobakteerista, keskiviikkona tiedän lisää.

Kipu saa muistamaankin. Muistan helpommin kuinka tärkeää kirjoittaminen on. Työasiat ovat lipuneet kauemmaksi, ikään kuin vähemmän tärkeiksi. Olen ollut työpaikalla tehottomampi, vähemmän kiinnostunut oppimaan uutta, selvinnyt. Kirjoittaminen ja lukeminen on minussa silti vahvana, ei haivu. Ja kirjojen etsiminen ja niiden sisällöstä puhuminen on mahtavaa.

Lapsi sylissä lukemassa lievittää selvästi kipua. Samoin puolison kosketus ja ystävän kanssa puhuminen/kirjoittaminen.

Lapseni saivat siskoltani uudet värit, paperia ja pensseleitä. Maalasin itsekin. Tämä maalaus kertoo kivusta.

Kipu on meri, joka aaltoilee välillä häipyen taustalle. Kun se on pahimmillaan, se värittää suorilla viivoilla koko hetken, kasvaa sisälle kuin vankka puu. Mutta se synnyttää uutta, auttaa muistamaan tärkeät asiat. Uusi elämä, kevät, linnun muna.

Itse olen vesilintu, joka kaipaa saaristoon ja kesään. Paikkaan, jossa peltiämpäri on ruostunut puhki ja mikään kone ei mittaa aikaa. Silloin aistimukset synnyttävät pyörteen, menevät päällekäin, limittäin ja sanatkin ovat kuin vanhoja, revittyjä sanomalehtiä. Niistä voi kutoa hetkessä hajoavia verkkoja ja uida valossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti