keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Klassisesta musiikista, kuuntelijan ominaisuudesta astiana




 
(kuvassa myös syksystä viluinen, jatkuvasti näytöllä viihtyvä kotikärpänen, jolta pyydän anteeksi sosiaaliseen mediaan joutumista)

Kun perheemme liikkuu autolla, soi radiosta joko Radio Rock tai Classic. Nämä kaksi taistelevat meidän vanhempien lempiradioina paikastaan. Kaksi täysin eri sävyä. Mielestäni toinen tykittää enemmän tummuutta ja toinen valoa, mutta voi olla myös toisin. Itse kuitenkin saan pääosin päänsärkyä hevityylistä ja hengitän syvään ja rauhassa esimerkiksi taidokkaan pianon tai viulun säestyksellä. Mieheni pääkallo taas kirahtelee kuullessaan korkealta laulettuja oopperan osia. Raskas musiikki saa kenties mieheni unohtamaan raskaan työn ja rentoutumaan. Väitän, että monenlainen klassinen musiikki saa minut muistamaan paremmin.

Tunnistan joitakin klassisia teoksia kuten Pärtin Passion, Beethovenin Arkkiherttua trion, Vivaldin Neljä vuodenaikaa ja Mozartin Yösoiton - tämäkin tuottaa jo vaikeuksia. Nimet katoavat, en erittele musiikkia, hyvä jos tunnistan mitä soittimia on käytössä. Paras oppaani automatkojen lapsiperheen kiireessä on ollut Shazam- sovellus joka tunnistaa musiikkikappaleen kuuntelemalla sitä hetken. Puhelimen voi siis laittaa radion kajarille ja usein tuloksena on onnistunut tunnistus. Näin siis pystyn löytämään kappaleen/teoksen uudestaan. Mutta usein klassisen musiikin kohdalla olen kuin kala valtameressä: löydän harvoin helmiä vaikka kahlaan kuinka. Uiminen tuntuu kuitenkin hyvältä, mutta loputonta vettä ei voi nimetä.

Kerran menin kesäisenä päivänä kuuntelemaan kamarimusiikkia pieneen Finlaysonin kirkkoon. Laulu kaikui tilassa kauniisti. Keski-ikä oli korkea omaani verrattuna, istuminen hillittyä, joku nuokkui. Musiikin voiman tunsin ja siitä värisin, mutta oli outoa istua siellä. Istuminen oli liian hillittyä, suorastaan jäykkää. Tuntui että olin kissanpentu rypäleiden ja omenoiden joukossa. Miksi yleisön on oltava siisti, vastaanottava astia? Tämä pätee moniin konsertteihin. Niitä on vaikea lähestyä, penkissä ei välttämättä ole hyvä olla. Vaikuttaa että istuminen rivissä liikkumatta on pääasiassa tapa, vaikka jokainen varmasti omassa näennäisessä liikkumattomuudessaan nauttii musiikista omalla tavallaan. Me emme kuitenkaan ole astioita, jotka imevät musiikin virtaa sisäänsä pillillä ja säilytämme sitten sitä muuttumattomana, vaan vaikutumme keholla ja mielellä joka hetki eri tavoin. Kimmo Pohjonen! Lauluyhtye Rajaton! José Conzales! Vaadin muutosta nättiin käyttäytymiseen konserttisaleissa! Kissa keskiyöllä musiikista hurmaantuu ja myös sen näyttää. Olé!

Radio Classic soittaa monipuolista musiikkia ja sieltä voi myös bongata erittäin mielenkiintoisia haastatteluja, kuten netistä löytyvästä ääniarkistosta voi huomata:

http://www.radioclassic.fi/fi/aaniarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti