torstai 18. syyskuuta 2014

Venkoilusta, venkoilusta ja venkoilusta





Olen tanssinut burleskia muutaman kerran tanssitunnilla. Liikuntavaatteissa ja aivan kuin millä tahansa tanssitunnilla. Mutta erojakin on.

Burleski laittaa lanteet keinumaan, sääret kiusoittelemaan, kädet riisumaan hanskoja ja sukkia, ehkä jopa hameita. Omia toki - ja vain halutessaan. Burleskissa kiusoitellaan katsojaa - annetaan ymmärtää että voitaisiin antaa nautintoa tai paljastaa kaikki, mutta sitä ei koskaan tehdä. Burleskissa ei ymmärretä antaa. Tanssitunnilla burleski on pääasiassa tanssia, jossa kunnioitetaan omaa kehoa, nautitaan siitä, ajatellaan että keho on haluttava ja kiusoitellaan sillä. Tämä tekee hyvää kehonkuvalleni, joka raskauksien ja imetyksien aikana oli toisinaan valtava, kömpelö, väsynyt, kuivalle maalle eksynyt tursas. Keho viestii välittömästi ja osittain tiedostamattomasti ja siksi myös vapautuneesti. Ilo syntyy huomaamatta, liikkeistä.

Burleski liikkuu hienostuneen ja irvokkaan välillä. Burleskissa ollaan siinä rajalla esitetäänkö seksuaalisia haluja vai nautitaanko tanssista, kehosta, esiintymisestä. Lavalla burleski on riisumista tietyin maustein ja koreografian kautta. Olen nähnyt livenä burkeskia, joka oli aivan liian rajua ja paljasti mielestäni liikaa. Siitä jäi mauton olo. Mauttomuus liittyy ehkä siihen miten tanssitaiteilija on  kehossaan lavalla. Rauhassa omana nautiskelevana yksilönään vaiko esittävänä hahmona, joka vain vetää läpi näytöksen. Olen kyllä nähnyt myös tyylikästä burleskia. Taiteilija Petra Innanen (Bettie Blackheart) esiintyi klubilla viime talvena. Esitys oli outo, mutta viehkeä. Itsessään varma, kevyt, täysin kuvitteellinen ja tasseleineen, puuhkineen ja tekopapukaijoineen myös irvokas. Innanen tekee kaikenlaisia esityksiä. Minun näkemäni sattui olemaan niitä viehkeimpiä.

Burleskissa kutsutaan katseita, kosiskellaan, mutta pysytään omassa tahdossa eikä antauduta kellekään tosissaan. Burleski ei pyydä anteeksi, on varma ja tietoinen omasta viehätyksestään. Minulle burleski on voimauttavaa minäkuvaa. Voimauttavaa valokuvaa, mutta halutun, liikkuvan naiskehon muodossa. Aiemmin tanssimastani flamencosta se eroaa ainakin siten, että se on kevyempää ja hulluttelevampaa ja menee suoraan asiaan. Sitä ei tarvitse ottaa vakavasti. Eikä minuakaan tanssiessani, mutta minun kehoni on minun, minä tiedän mitä sillä teen! Uskoisin että burleskilla on annettavanaan suomalaiseen kulttuuriin ainakin tämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti